JENIS – JENIS BATU KARANG

Sakit Batu Karang – Jenis Batu Karang

  

Batu Karang terbentuk daripada pemendapan jasad-jasad hablur garam kalsium, asid urik, dan beberapa zat lain. Saiz batu karang ini ada yang halus seperti pasir dan boleh menjadi sebesar bola golf. Kebanyakan batu tumbuh membesar dalam ginjal, kemudian bergerak ke bawah lalu masuk ke dalam saluran kencing dan bertambah besar. Kesakitan akan berlaku apabila batu-batu menjadi terlalu besar yang mengakibatkan gangguan, kepada perjalanan aliran air kencing. Kuman juga mulai merebak dan jika tidak dirawat segera boleh mengakibatkan kerosakan ginjal.

Jenis Batu Karang

1) Batu Kalsium 
Kebanyakkan batu karang terjadi daripada sebatian kalsium, terutamanya kalsium oxalate, juga kalsium fostat dan mineral lain. Keadaan yang menyebabkan tahap kalsium yang tinggi dalam badan, seperti hyperparathyroidism, meningkatkan risiko batu kalsium. Tahap oxalate yang tinggi juga meningkatkan risiko untuk batu-batu kalsium.

2) Batu Asid Urik 
Batu karang juga boleh terjadi daripada pengumpulan asid urik, iaitu satu bahan buangan biasanya dinyahkan daripada badan melalui air kencing. Anda lebih cenderung untuk mempunyai batu asid urik jika anda mempunyai:
• Pengeluaran air kencing yang sakit.
• Diet yang tinggi dalam protein haiwan, seperti daging merah.
• Peningkatan pengambilan alkohol.
• Gout.
• Penyakit keradangan usus.

3) Batu Struvite
Batu struvite boleh menjadi serius, kerana mereka sering menjadi batu-batu besar dan boleh menyebabkan jangkitan. Rawatan perubatan, termasuk antibiotic dan penyingkiran batu itu melalui pembedahan biasanya diperlukan untuk batu struvite. Wanita lebih mudah mendapat batu karang jenis ini daripada lelaki kerana risiko mereka lebibh tinggi terhadap jangkitan saluran kencing (UTI). Jenis batu karang ini kadang-kadang dipanggil staghorn calculi jika mereka berkembang cukup besar.

4) Batu Cystine
Paling jarang terjadi ialah batu karang yang terkumpul daripada bahan kimia yang dipanggil cystine. Batu cysteine adalah lebih kerap berlaku pada orang yang keluarga mempunyai keadaan yang mengakibatkan terlalu banyak cystine dalam air kencing (cystinuria).

Pencegahan Sakit Batu Karang Melalui Diet :

1) Minum air yang cukup sepanjang hari.
Bagi orang-orang yang mempunyai sejarah batu karang, doktor biasanya mengesyorkan lulus kira-kira 2.6 kuart (2.5 liter) air kencing sehari. Doktor boleh meminta anda mengukur pengeluaran air kencing anda untuk memastikan bahawa anda minum air yang mencukupi. Jika anda tinggal di iklim yang panas, kering atau anda bersenam dengan kerap, anda mungkin perlu minum lebih air untuk menghasilkan air kencing yang mencukupi. Jika air kencing anda adalah terang dan jelas, ia tanda anda meminum air yang mencukupi.

2) Makan hanya sedikit makanan yang kaya dengan oxalate.
Jika anda cenderung untuk membentuk batu kalsium oxalate, kurangkan makan makanan yang kaya dengan oxalates seperti sayur bendi, bayam, swiss chard, keledek, kacang, teh, coklat dan produk soya.

3) Pilih diet rendah garam dan rendah protein haiwan. 
Mengurangkan jumlah garam yang anda makan dan memilih sumber protein bukan haiwan.

4) Teruskan makan makanan yang kaya dengan kalsium, tetapi berhati-hati dengan makanan tambahan kalsium. 
Kalsium dalam makanan tidak mempunyai risiko batu karang terjadap tubuh. Terus makan makanan yang kaya dengan kalsium kecuali doktor anda menyatakan sebaliknya. Jika mengambil makanan tambahan kalsium, anda boleh mengurangkan risiko dengan mengambil makanan tambahan dengan makanan (yakni selepas makan).

Mencegah Lebih Baik
Selain minum air kosong yang banyak dan diet yang kurang garam, suplemen tambahan juga boleh membantu mengurangkan risiko terkena sakit batu karang.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *